De ture og arrangementer der er mærket med * er offentlige,
hvor medlemskab ikke behøves.
I alle vores arrangementer indgår en kaffepause,
hvor vi nyder vores medbragte kaffe.
Skovtrolden naturgruppe er som navnet siger en naturgruppe,
hvor hunde ikke kan deltage, da de kan påvirke det vi egentlig skal opleve.
Hold øje med kalenderen, der kan ske ændringer,
eller komme nye arrangementer hen ad vejen.
Kommende arrangementer i 2024:
*Lørdag den 12. oktober 2024 kl. 10.00
Svampetur.
Fra mødestedet går vi en tur i skoven omkring Munkebjerg hotel for at samle svampe. Medbring gerne en kurv og en urtekniv, måske også en lille børste. Tilbage ved mødestedet vil turlederen kikke i kurvene og give en grundig vejledning og sortering. Her kan vi også nyde det medbragte. Mødested: Munkebjerg hotel Munkebjergvej 125 7100 Vejle (Den første p. plads til højre) Turleder: Bo Levesen Kontakt: Bodil Kristensen Tlf. 24234922
*Søndag den 27. oktober 2024 kl. 13.30
Tur
Haderslev Dyrehave og Hindemade. Vi mødes på parkeringspladsen og går gennem dyrehaven til fugletårnet ved Hindemade, medens vi nyder skovens farver.
HUSK VI ER SKIFTET TIL NORMALTID
Mødested: Nørskovgårdvej 24, Haderslev
Turleder: Henrik Høegh, tlf. 30204364
Torsdag den 14. november 2024 kl. 19.00
Året der gik.
På denne aften ser vi tilbage på, hvad vi har udsat hinanden for i 2024. Måske kan vi også fortælle en smule om næste års program. Foreningen er vært med noget til den medbragte kaffe.
Tovholder: Bodil Kristenstensen 24234922 og Aleks Lund 23900714
*Lørdag den 14. december 2024 kl. 10.00 (bemærk tidspunkt)
Fjerde af fire årstider der i år går til Asbølgård. Et tidligere opdyrket areal er nu ved hjælp af fritgående heste og kreaturer omdannet til vild natur med sø og vådområde. Meget kuperet område. Tilbage ved mødestedet nydes det medbragte.
Mødested: Lejrskov kirkevej 13, 6640 Lunderskov (P-pladsen for enden af vejen)
Turleder: Bodil Kristensen Tlf. 24234922
Afholdte arrangementer i 2024:
Søndag den 7. januar 2024 Kl. 10.00
Tur: "Smid sulet."
Årets første tur ud i naturen går til Sønder Bjert. Her går vi en tur, hvor vi kommer gennem den gamle æbleplantage, over engen og forbi kirken, hvis alt går vel, ender vi tilbage ved vores biler. Efter turen er Skovtrolden vært for varm jomfruhummersuppe, som serveres i den gamle brugs.
Der må gerne gives besked, hvis I allerede nu ved, at I ønsker at deltage, så vi ved, hvor stor en gryde vi skal bruge.
Mødested: Sdr. Bjert gamle brugs. Vesterløkke 5, 6091 Sdr. Bjert.
Parkeringspladsen ved den gl. brugs ender ned til boldbanerne, hvor vi mødes.
Turleder: Aleks Lund tlf.: 23900714.
Mandag den 8. januar 2024 kl. 19.00
Foredrag. På opdagelse langs stranden.
Mange mennesker her i landet finder glæde ved at gå en tur langs vores strande. Det er der da også rigtig god grund til, da man her kan finde mange forskellige ting, som kan berige ens glæde ved at færdes derude i det grønne.
Der bliver tale om ting af både mineralsk samt organisk oprindelse. Af mineralske ting vil sten selvsagt komme i fokus. Der bliver dog ikke fortalt om sten i al almindelighed; i stedet kommer fossiler af forskellige dyr, der en gang i en fjern fortid har levet i havet, i fokus ligesom vi vil se på ilanddrevne forarbejdede sten fra Stenalderen.
Derudover vil vi stifte bekendtskab nogle forskellige biologiske eller organiske rester af et udpluk fra især havets rige dyreliv.
I aften vil Niels Peter Møller Jensen fortælle om sin store passion for guldsmede. Han viser sikkert mange flotte billeder af de smukke guldsmede der findes i Danmark. Den medbragte kaffe nydes midt på aftenen.
Vi får denne aften besøg af Niels Lykke fra Entomologisk Selskabfor Fyn, der i år vil fortælle om
“insektliv på fynske lokaliteter med vilde bier, båndfluer og sommerfugle” Der bliver også tid til den medbragte kaffe. Vi glæder os til endnu en lærerig aften.
Richard Nielsen vil denne aften komme og fortælle os om atomkraft. Richard vil fortælle, hvorfor atomkraft kan hjælpe som en stabil og ikke forurenende energikilde. Så kom og hør mere om nutidens/fremtidens atomkraft, samt vær med til en lille debat herom.
Denne aften har Skovtrolden været så heldig at få Irina Goldberg til at komme og fortælle/ lære os noget om mosser. Irina er formand i Bryologkredsen og underviser på Aarhus Universitet. Så kom og hør noget om mos. Der bliver også tid til vores medbragte kaffe.
Denne aften kommer Martin Liebermann og fortæller os om sin tur til USA, hvor han sammen med sin søn, så næsten 500 forskellige fuglearter. Kom og hør om han så andet end fugle på turen, hvad med insekter og planter, som også har hans interesse. Der bliver også tid til vores medbragte kaffe.
Fuglestemmekursus for begyndere og øvede. Hukommelsen skal testes, så ved hjælp af billeder og lyd af de mest almindelige fugle fra foderpladsen vil vi se hvor meget, der hænger ved fra tidligere år.
Første lørdagstur er også den første af fire årstider, der i år går til Asbølgård. Et tidligere opdyrket areal er nu ved hjælp af fritgående heste og kreaturer omdannet til vild natur med sø og vådområde. Meget kuperet område.
Tilbage ved mødestedet nydes det medbragte.
Mødested: Lejrskov kirkevej 13, 6640 Lunderskov.(P. pladsen for enden af vejen)
Turleder: Bodil Kristensen tlf. 24234922
Tirsdag den 12. marts 2024 Kl. 19.00
Fuglebestemmelse.
Niels Peter Møller Jensen kommer for at gøre os klogere på de 5 danske spættearter. Han vil også fortælle om de andre fugle, vi kan møde i Draved skov den kommende lørdag. Kom og bliv klædt godt på til besøg i en af Danmarks få urskove.
Denne lørdagstur går til Draved skov, syd for Løgumkloster. Her vil vi på turen rundt i skoven, ved fælles hjælp, prøve at bestemme så mange fugle som muligt. Niels Peter vil forsøge at forevise os nogle af de lidt mere sjældne spætter, som findes i skoven. Tilbage ved bilerne får vi vores medbragte kaffe.
Hvis man har tid og lyst, kan man efter kaffen tage med til den nærliggende Kongens Mose for at se efter traner mm. Vi har sikkert hørt traner på turen rundt i Draved skov.
Turleder: Niels Peter Møller Jensen.
Tovholder: Aleks Lund tlf. 23900714
Mødested: Parkeringspladsen midt i Draved skov, som ligger på Dravedvej, 6240 Løgumkloster
Tirsdag den 26. marts 2024 kl.19.00
Fuglebestemmelse.
Vi vil høre forskellige fuglestemmer. Der kommer også nogle billeder af fugle, der skal bestemmes. Medbring gerne en fuglebog.
Fra mødestedet samles vi i så få biler som muligt for at køre til en mindre P-plads i nærheden, hvorfra turen fortsætter gennem skoven ad den tidligere Troldhedebane.
Tilbage ved mødestedet nydes det medbragte.
Mødested: P-pladsen ved Jordrup forsamlingshus, Borgergade 9, 6064 Jordrup
Turleder: Bodil Kristensen tlf. 24234922
Tirsdag den 9. april. 2024 Kl. 19.00
Fuglebestemmelse.
Martin Liebermann kommer for at fortælle om de fugle, vi kan være heldige at møde, når næste lørdagstur går til Hejlsminde Nor. Selv om der er rigtig mange fugle ved Hejlsminde Nor, som skal gennemgås, bliver der tid til vores medbragte kaffe.
I aften skal vi en tur i skoven og se, hvad der rører sig derude. Tilbage på skolen er det nu tid til kaffe og hyggesnak. Et emne som reder, rugetid og hvor lang tid ungerne bliver i reden og hvad bagefter? kan der sikkert komme nogle sjove historier ud af. Det er op til jer!
Denne lørdags tur går til Hejlsminde Nor. Vi går en tur ud ad en såkaldt "boardwalk" (gangbro-sti) gennem rørskoven, hvor vi ser og lytter til alle de fugle, Martin har lært os. Martin er næsten sikker på, at vi får Blåhals, Rørspurv og Løvsanger at se. Fra fugletårnet vil Martin fremvise mange ænder, vadefugle, gæs og lappedykkere. Havørn og Rørhøg kan vi være heldige at få at se. Tilbage på havnen får vi vores medbragte kaffe.
Mødested: Hejlsminde Havn. Vi samles i færre biler og kører sammen til den lille P-plads på Åkærvej.
Turleder: Martin Liebermann.
Tovholder: Aleks Lund tlf. 23900714
Tirsdag den 23. april 2024 kl. 19.00.
Fuglebestemmelse.
Der bliver hørt og bestemt fuglestemmer, vi bestemmer også fugle ud fra billeder. Medbring gerne en fuglebog. Den medbragte kaffe nydes midt på aftenen.
Dagene bliver nu gradvist længere, fuglene har travlt med at etablere sig. Vi vil gå en tur og lytte til deres sang. Vi har valgt et andet mødested i aften for måske at se og høre noget andet end det vante. Tilbage ved stationen drikker vi den medbragte kaffe og gør status over vinterens forløb. Da det er sidste aften, vil foreningen være vært ved det spiselige.
Tovholdere: Bodil tlf. 24234922 og Aleks tlf. 23900714
*Lørdag den 4.maj 2024 kl. 10.00
Tur i Stenderup Sønderskov med botanisk tema.
Den nyudsprungne bøgeskov og forårsfloraen giver os en forsmag på den kommende tids botaniske oplevelsesmuligheder, som kan blive præciseret ved deltagelse i de senere botanik-kurser.
Vi tager "kaffen" med til en shelterplads med udsigt over Lillebælt. Herfra kan vi gøre en lille "Orkidé-afstikker (500 + 500 m)
Vi følger anlagte skovveje og –stier. Turlængde: ca. 2,6 km + 1 km
Mødested: P-plads i den nordøstlige del af skoven med tilkørsel ad grusvej fra Frydenborgvej (kør retning: Frydenborgvej 8, men hold forinden til venstre i skovbrynet)
Turleder: Jesper Ratjen (ingen mobiltelefon)
Tovholder: Bodil Kristensen tlf. 24234922.
*Lørdag den 11. maj 2024 kl. 9.00
Tur til Ødis sø.
Fra mødestedet går vi en tur for at se og høre, hvad der rører sig på og omkring søen. For at besøge fugletårnet, hvor kaffen drikkes, må man gå tilbage for at hente bilerne.
Medbring gerne teleskop.
Mødested: P-pladsen ved Ødis sø, Vamdrupvej, 6580 Vamdrup.
Turleder: Bodil Kristensen tlf. 24234922
Lørdag den 18. maj. 2024 Kl. 09.00
Lørdagstur til Stursbøl Plantage
Denne lørdag vil vi besøge Stursbøl Plantage, tæt ved Jels. Fra naturskolen går vi en tur i plantagen. Vi kommer blandt andet over noget overdrev. Vi prøver ved fælles hjælp at bestemme de fugle, vi ser og hører. Tilbage ved bilerne får vi vores medbragte kaffe.
(Medbring evt. kursusmateriale fra tidligere, egne flora-bøger, botanik-lup 10x (kan evt. købes hos Jesper kr.129)
*Fredag den 31. maj 2024 kl. 19.30
Nattergaletur
Vi går langs Troldhedestien ud til Ferup Sø, hvor vi drikker kaffen. Der er mange forskellige småfugle langs stien (bl. a. løvsanger og havesanger). Hører vi ikke Nattergalen på tilbagevejen er der gode chancer ved Stationen eller lidt længere mod Kolding ved Donssøerne.
(Medbring evt. kursusmateriale fra tidligere, egne flora-bøger, botanik-lup 10x (kan evt. købes hos Jesper kr.129)
Onsdag den 5. juni 2024 kl. 13.00
Blomster/orkidetur til Trelde Næs
Igen i år afholdes der blomster/orkidetur til Trelde Næs, hvor vi forhåbentlig ser en masse spændende blomster.
Mødested: P-pladsen ved Trelde Næsvej 290, 7000 Fredericia
Turleder: Henrik Høegh tlf. 30204364
Lørdag den 8. juni 2024 kl. 9.00
Tur til Hulskov og Elvighøj
Turen går denne dag til Hulskovog Elvighøj på Drejens-halvøen.
Vi mødes på parkeringspladsen ved Rema 1000 i Nr. Bjert (Drejensvej 2, 6000 Kolding), herfra går vi til begyndelsen af den anlagte trampesti og følger den rundt på en ca. 4 km lang vandretur. Efter vandreturen går vi tilbage til parkeringspladsen, hvorfra vi kører videre ud ad Drejensvej til vi drejer ned mod Elvighøj, ca. 3 km. Følg vejen til venstre ved ankomst til Elvighøj ud langs de små sommerhuse - og der, for enden af vejen kan vi endelig drikke vores medbragte kaffe i vandkanten med udsigt ud over Lillebælt.
Turleder: Hanne Kjølbye tlf. 60869304
Tovholder: Henrik Høegh tlf: 30204364
Tirsdag den 11. juni 2024 kl.19.00
Botanikkursus-4 (det sidste i denne omgang)
Vi samler planter i nærområdet. Efter lidt teori nøgler vi det indsamlede til bestemmelse
(Medbring evt. kursusmateriale fra tidligere, egne flora-bøger, botanik-lup 10x (kan evt. købes hos Jesper kr.129)
*Lørdag den 15. juni 2024 kl. 9.00
Anden af fire årstider, der i år går til Asbølgård. Et tidligere opdyrket areal er nu ved hjælp af fritgående heste og kreaturer omdannet til vild natur med sø og vådområde. Meget kuperet område.
Tilbage ved mødestedet nydes det medbragte.
Mødested: Lejrskov kirkevej 13, 6640 Lunderskov (P-pladsen for enden af vejen)
Turleder: Bodil Kristensen tlf. 24234922.
Lørdag den 22. juni. 2024 Kl. 09.30
Sommerudflugt.
Årets sommerudflugt går til Stensbæk, mellem Gram og Ribe.
Her skal vi besøge Stensbæk Højskole, et sted med naturen i centrum.
Bygningerne blev opført i 1930'erne som arbejdslejr for unge arbejdsløse mænd. Inden lejren blev Højskole, nåede den også at være AMU-center.
Dagen starter med en kop kaffe/te/vand og lidt lækkert fra stedets »Skov Cafe«, mens stedets leder Shela Fozzi fortæller om lejrens historie, nutid og fremtid.
Derefter vil Henrik Møller kl. 10.00-13.00 introducere os til naturterapi og tage os med i haven, hvor vi vil få mulighed for at opleve på egen krop, hvad det handler om.
Det har sikkert givet os alle en god appetit. Vi går i spisesalen, hvor der serveres en buffet, med hjemmebagt brød og andet godt fra lejrens økologiske køkkenhave, tilberedt i lejrens køkken.
Når vi har spist, går vi en tur i området. Her vil vi besøge et af de få steder i verden, hvor man kan se "klimper", som er en meget speciel og sjælden geologisk dannelse, som vi vil få en forklaring på.(Klimperne en af Danmarks officielle GeoSites - områder af international betydning for geologisk forskning og undervisning).
Vi slutter af med vores medbragte kaffe.
Der kommer et mere detaljeret program senere. Ved man allerede nu, at man vil deltage, kan man tilmelde sig ved at sende en mail til Aleks.
alekslund70@gmail.com
Mødested: Stensbækvej 29A, 6510 Gram.
Tovholder: Aleks tlf. 23900714.
Lørdag den 20. juli 2024 kl. 10.00
Botanikekskursion til Apotekerengen i Kolding
"Apotekerengen" har udviklet sig til en rørsump (som vi ikke skal ud i), men gå langs med og studere de mange smukke og spændende planter, som vokser her og ved bredden af en stor udgravet sø. Vi tager "kaffen" med til et af områdets flere bord-/bænkesæt. (Tag gerne fugle-kikkert med også). Vi følger en anlagt "natursti". Turlængde ca. 3 km
OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS
Mødested: På grund af vejarbejde er mødestedet ændret til P-pladsen ved Rema 1000 i Nr. Bjert (Drejensvej 2, 6000 Kolding)
OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS
Derefter kører vi i få biler til P-plads Gl. Strandvej 2, 6000 Kolding. Tilkørsel fra Lyshøj Alle til hjørnet Fjordvej / Gl. Strandvej.
Turleder: Jesper Ratjen (ingen mobiltelefon)
Tovholder: Bodil Kristensen tlf. 24234922.
Lørdag den 3. august 2024 kl. 10.00
Heldagstur til Solkær Enge.
I dag vil vi starte med et rundstykke (på foreningens regning) til den medbragte kaffe. Vi vil nu gå en rimelig lang tur langs søen måske besøge fugle tårnet og ellers nyde den skønne natur. På et tidspunkt finder vi et sted, hvor den medbragte madpakke og drikkevarer kan indtages. Når vi så er mætte af indtryk og mad, går turen tilbage til skolen, hvor der serveres frisklavet kaffe og kage.
Turen går til Klelund dyrepark, hvor vi går en tur på ca. 4 km. Derefter er der mulighed for kig ud over ulveland. Den medbragte kaffe kan indtages ved Myrelegepladsen. I 2012 kom der igen ulve til Danmark efter at have været væk i ca. 200 år. Siden 2018 har der været ynglende ulve i Klelund. Klelund er en plantage på ca. 1400 ha. Der findes foruden ulve også vildsvin, kronhjorte og rådyr.
Der kan max. komme 25 personer med.
Mødested: Agerbækvej 4 6682 Hovborg.
Tovholder: Helge Esager. tlf. 30539244
Fredag den 23. august kl.16.00 og
Lørdag den 24. august kl. 8.00 -
Bioblitz.
Vi vil prøve at finde så meget liv som muligt i området omkring Naturskolen Perleholm.
Fredag bliver der tændt bål, så man kan grille sin medbragte mad. Når vi har spist, vil vi gå en tur i området, tilbage ved Naturskolen, bliver der tændt noget ultraviolet lys for at lokke nogle af nattens flyvende insekter til.
Lørdag morgen starter vi med rundstykker, hvorefter vi igen søger efter alt liv, alene eller i små grupper.
Alle fund vil blive indtastet på APP’en INaturalist, gerne med foto, så andre kan hjælpe med at bestemme hvilken plante, insekt eller hvad end vi finder.
Der kommer et mere detaljeret program når vi nærmer august, men sæt allerede nu x i kalenderen
Fra mødestedet går vi over heden til Stoltenberg og Staldbakkerne, Når vi i de lyngklædte bakker, har drukket vores kaffe, går turen tilbage mod fugletårnet og Kirstinelyst naturrum, hvor man, mens grillen til den medbragte aftensmad gøres klar, kan besøge udstillingen.
Tredje af fire årstider, der i år går til Asbølgård. Et tidligere opdyrket areal er nu ved hjælp af fritgående heste og kreaturer omdannet til vild natur med sø og vådområde. Meget kuperet område. Tilbage ved mødestedet nydes det medbragte.
Mødested: Lejrskov kirkevej 13. 6640 Lunderskov (P-pladsen for enden af vejen)
Turleder: Bodil Kristensen tlf. 24234922
*Lørdag den 28. september 2024 kl. 10.00
Æbletur.
I dag skal vi besøge en økologisk frugtavler, der vil fortælle om arbejdet med en frugtplantage. Efter en rundvisning kan vi nyde vores medbragte på terrassen ved huset. Der vil være mulighed for køb af æbler, træer og andet.
Mødested: Vranderupvej 174.6000 Kolding.
Turleder: Jørn Buhl.
Kontakt: Bodil Kristensen tlf. 24234922
Afholdte arrangementer i 2023:
*Søndag den 8. januar 2023 kl. 9.00
Smid julesulet. Vi går den røde tur ved Seest Mølleå, turen er ca 3 km, men lidt kuperet. Vi nyder en kop kaffe, tilbage ved bilerne. Mødested: Holbergsvej 50 6000 Kolding
Turleder: Aleks Lund
Mandag den 9. januar 2023 kl 19.00 Frede holder foredrag om vadehavets fugleliv. Mødested: Marielund Naturskole Tovholder: Helge Esager
Mandag den 16. januar 2023 kl 19.00 Niels Peter Møller Jensen holder foredrag om havens insekter Mødested: Marielund Naturskole
Tovholder : Helge Esager
Mandag den 23. januar 2023 kl 19.00
Jørn Chemnitz fortæller om natur i Kolding Kommune 2023. Vi er på vej mod lysere tider. Hvordan har naturen det, og hvad gør vi ved det? Oplægget præsenterer en række af kerneområderne i Biodiversitetsstrategien med udfordringer og indsatser. Samspillet med de øvrige strategier med grønt indhold Bæredygtig hedsstrategien og Klimahandlingsplanen bliver præsenteret, og sløret løftes for ønskede naturforbedrende indsatser de kommende år.
Mødested: Marielund Naturskole
Tovholder: Henrik Høegh
Vigtigt Dette foredrag er på en tirsdag.
Tirsdag den 31. januar 2023 kl 19.00
Foredrag om Vandstær. Skovtrolden har været så heldig at få Nina Rosendahl Larsen til at komme til Kolding, hvor hun vil fortælle om Vandstær, og hvorfor hun gerne vil have Skovtroldens medlemmer til igen i år at tælle vandstær i uge 6-7. Der bliver også tid til den medbragte kaffe.
Mandag den 6. februar 2023 kl. 19.00 Besøg fra “Entomologisk Selskab for Fyn “ Svend Lykke vil fortælle om danske sommerfugle i naturen og i vore haver, og vi vil på dennne aften udlevere en folder med de mest kendte sommerfugle “ Lær danske sommerfugle at kende”. Mødested: Marielund Naturskole Tovholder: Hanne Kjølbye
Mandag den 13. februar 2023 kl 19.00
Foredrag om Storke. Skovtrolden har på grund af Coronaen, skubbet dette foredrag foran sig, men nu i år fik vi plads i kalenderen. Jesper Leegaard fra Storke.dk kommer, for at fortælle om hvordan det går med storkenes genkomst, som ynglefugl i Danmark. Og hvordan de GPS-mærkede storke unger, allerede har bidraget med ny viden. Jesper er også i Projekt Hedehøg, så han vil sikkert gerne svare på spørgsmål om Hedehøgen, hvis der skulle være nogle af dem. Husk at medbringe kaffe
Mødested: Marielund Naturskole
Tovholder: Aleks Lund
Mandag 20. februar 2023 kl. 19.00 Botanik-foredrag: "Flora i vejen" Mødested: Marielund Naturskole Foredragsholder: Jesper Ratjen
Torsdag den 23. februar 2023 kl 19.00 Årsmøde.
Kære alle medlemmer i Skovtrolden. Hermed indkaldes til årsmøde i Naturgruppen Skovtrolden.
I pausen til mødet vil Skovtrolden være vært med lidt godt til den medbragte kaffe.
Efter pausen vil Bodil Kristensen vise billeder fra de fire årstider.
Mødested: Marielund Naturskole Marielundvej 20, 6000 Kolding Ved Helge Esager
Tirsdag den 28. februar 2023 kl 19.00
Fuglekendskabskursus på Marielund. På årets første fugle kursus vil vi se lidt generelt på vores fjerede venner, på hvordan de er os mennesker overlegne, på mange punkter. Hvad skal vi have fokus på de følgende aftener. Forslag er velkommen. Medbring gerne jeres fuglebog, da vi vil prøve at bestemme nogle fugle.
Der bliver tid til vores medbragte kaffe. Underviser: Aleks Lund Mødested: Marielund naturskole.
Tovholder: Aleks Lund 23900714
Tirsdag den 7. marts 2023 kl. 19.00 Fuglestemmekursus Spørgsmålet er, hvor meget har man husket af tidligere års lærdom? Det vil vi prøve at finde ud af ved med lyd og billeder at gennemgå de mest almindelige vinterfugle, dem som man ser på foderpladsen. Hvis man har en god/sjov historie om ens oplevelse, er man velkommen til at dele. Medbring gerne optagelse på usb nøgle. Mødested: Marielund Naturskole Underviser: Bodil Kristensen 24234922
Lørdag den 11. marts 2023 kl. 9.00 Skærsø. Første af De fire årstider. Mødested: P. pladsen ved Jordrup forsamlingshu Borgergade 9. 6064 Jordrup. Samkørsel derfra. Turleder: Bodil Kristensen 24234922.
Tirsdag den 14. marts 2023 kl. 19.00
Fuglekendskabskursus på Marielund. Vi ser på hvad der sker der ude, det aktuelle. Vi ser lidt på fuglenes træk. Medbring gerne jeres fuglebog, vi vil bestemme nogle fugle. Husk en kop kaffe til pausen. Mødested: Marielund Naturskole
Underviser: Aleks Lund 23900714
Tirsdag den 21. marts 2023 kl. 19.00
En aften hvor fuglene kommer lidt i baggrunden, vi vil se på noget af den natur, der er lige uden for hoveddøren. Gode historier fra naturen er også velkommen. Medbring selv kaffe til pausen.
Mødested: Marielund Naturskole
Underviser: Aleks Lund
* Lørdag den 25. marts 2023 kl. 9.00
Denne lørdagstur går til Lunderskov, eller lige der omkring. Turen går over marker med vildheste og kreaturer, turen er lidt kuperet. Vi ser på hvad der er af fugle på et areal, der før var dyrkede marker, men nu er blevet natur, der bliver afgræsset. Fodtøj der kan klare en våd eng. Vi kommer også forbi et ny etableret mini vådområder Efter turen får vi vores medbragte kaffe. Mødested: Lejrskov Kirkevej 13. 6640 Lunderskov Ved denne adresse køre man ned af grusvejen Bergsmindevej, ca 200 meter nede af grusvejen kan man køre lige ind på en lille p-plads, jeg sætter lige et lille flag op.
Turleder: Aleks Lund
Tirsdag den 28. marts 2023 kl. 19.00
Vi ser på hvad der sker der ude, det aktuelle. Vi bruger tid på nogle af de spørgsmål /ønsker der kom på første aften. Medbring gerne jeres fuglebog, da vi vil prøve at bestemme nogle fugle. Der bliver tid til at drikke den medbragte kaffe.
Mødested: Marielund Naturskole
Underviser: Aleks Lund
Tirsdag den 4. april 2023 kl. 19.00
Fuglekendskabskursus på Marielund. Denne aften, har vi fået Niels Peter, fra Haderslev, til at undervise. Niels Peter har set på fugle i mange år, så han kender til alle de små og store problemer, der kan være i at artsbestemme fugle, han har sikkert nogle gode fif. Der bliver tid til at nyde den medbragte kaffe. Underviser: Niels Peter. Tovholder: Aleks Lund 23900714.
Mødested: Marielund Naturskole
Lørdag den 8. april 2023 kl. 9.00 Igen i år skal vi på besøg i Vamdrup Mødested: Hvide Hus 31, 6580 Vamdrup. Tilbage ved startstedet nydes det medbragte i en dejlig udestue. Da det jo er påske, venter der måske en lille overraskelse. Turleder: Birgit og Alfred Kontakt: Bodil Kristensen 24234922.
Tirsdag den 11. april 2023 kl. 19.00. Fuglekendskabskursus på Marielund. Hvis vejret tillader det, starter vi med en tur i Marielund skoven, hvor vi lytter til fuglene. Efter turen går vi ind på naturskolen, hvor vi får vores medbragte kaffe, hvor efter vi ser billeder og lytter til fuglesang. Mødested: Marielund Naturskole Underviser: Martin Liebermann Tovholder: Aleks Lund
Tirsdag den 18. april 2023 kl. 19.00
Vi ser på hvad der sker der ude, det aktuelle. Vi vil høre nogle fugle stemmer, kan de bestemmes. Medbring gerne jeres fuglebog, vi vil prøve at bestemme nogle fugle. Den medbragte kaffe nyder vi midt på aftenen. Mødested: Marielund naturskole
Underviser: Aleks Lund
*Lørdag den 22. april 2023 kl. 9.00
Tur til Åtte Bjerge.
Åtte bjerge er et naturområde nord for Kongeåen. Bjergene stammer fra forrige istid for 150 000 år siden. Højeste top Flaghøjen 58,9 meter over havet, hvor man i klart vejr kan se Ribe Domkirke.Turen kræver godt fodtøj, da det er ujævn underlag. Den lille lapperdykker yngler i den opstemmede sø.
Mødested: Åttevej 31C, 6683 Føvling.
Turleder: Helge Esager
Tirsdag den 25. april 2023 kl. 19.00
Fuglekendskabskursus på Marielund. Niels Peter, vil gennemgå nogle af de Vadefugle mm. som vi kan være heldig at møde på vores sidste lørdagstur til Vadehavet. Der vil være en pause, til den medbragte kaffe.
Mødested: Marielund naturskole Underviser: Niels Peter Tovholder: Aleks Lund 23900714
*Lørdag den 29. april 2023 kl. 9.30 Vandværksøerne På denne nemme lille gåtur tager vi kaffen med ned til søerne. Undervejs, og når vi når frem, vil Jesper Ratjen vise og fortælle om planterne vi møder undervejs. Dette er også årstiden hvor fuglene er aktive. Altså er der noget for enhver naturinteresseret. Ps.: Når i nærmer jer målet er der skiltet Vandværksøerne. Så er i på rette vej. Mødested: Kongsted Engvej 23, Fredericia Turleder: Jesper Kjølbye Botanik: Jesper Ratjen
Tirsdag den 2. maj 2023 kl.19.00 Fuglestemmekursus. Denne sidste aften, vil vi gå en tur i skoven, der nu så småt begynder at skifte farve, og mange af trækfuglene er vendt tilbage og er i gang med at forberede næste generation. Tilbage ved skolen og kaffen får vi en snak om kurserne og vinterens forløb.
Mødested: Marielund naturskole.
Underviser: Bodil Kristensen 24234922
*Lørdag den 6. maj 2023 kl. 9.00 Tur til Ejstrup. Vi går en tur langs Kolding å, hvor der nu er en del, at lytte til og se efter. Måske er nattergalen ikke gået i seng endnu. Tilbage ved bilerne nydes det medbragte.
Tirsdag den 9. maj 2023 Kl. 19.00. Fuglekendskabskursus på Marielund. Martin vil med billeder og lyd, tage os med til Vadehavet, for at øve os på vadefugle mm. som vi kan møde på vores sidste lørdagstur, som går til Vadehavet. Kaffen får vi tid til.
Mødested: Marielund naturskole Underviser: Martin Liebermann Tovholder: Aleks Lund 23900714
Onsdag den 17. maj 2023 kl. 19.00 Botanik-kursus -1 Vi opfrisker det tidligere lærte og lærer nyt. Begyndere er velkomne Medbring gerne kursusmateriale fra tidligere og/eller egne bestemmelses-værker Mødested: Dybvadbro Station
Kursusleder: Jesper Ratjen
*Lørdag den 20. maj 2023 kl. 10.00
Denne Lødagstur bringer os til den sydvestlige hjørne af Danmark. Dagen deles i 2 etaper, vi starter med at gå en tur i Sølsted mose, derefter kører vi til Vidåslusen, ved Højer.
Vi mødes kl. 10.00 på parkeringspladsen ved Sølsted mose, vi går en tur i mosen. Vi håber at få nogle specielle fugle at se som Blåhals, Rørdrum, Trane derudover håber vi på en overraskelse eller to.
Vi regner med at kunne være ved Vidåslusen kl. 13.00, hvor vi kan få vores medbragte madpakke. Ved Vidåslusen kan man sagtens komme og gå som man vil, da vi håber på godt vejr, så vi kan stå på den nye udsigts platform, der er lavet på taget af slusekontoret. Højvande topper ved kl.15.30.
Her kan vi mens Vadehavets vandstand stiger, også kaldet flod, se hvordan vadefuglen kommer tættere på os. Vi vil prøve at artsbestemme så mange vadefugle som mulig..
Medbring varmt og vindtæt tøj, en fuglebog, hvor der blandt andet er vadefugle i, en god kikkert vil også hjælpe. Ved Vidåslusen er der adgang til offentlige toiletter.
Efter at vi til vores fugle kurser tirsdag aftner, hvor vi har øvet os på diverse vadefugle, bliver det spændende at se dem i deres rette element. Der vil være flere af Skovtroldens underviser på plads, til at hjælpe med at artsbestemme diverse fugle.
Martin Liebermann og Niels Peter Møller Jensen vil øse af deres store viden.
PS: Da en del at dagen kommer til at foregå ved Rickelsbülls Koog i Tyskland skal I huske pas
Onsdag den 24. maj 2023 kl. 19.00 Botanik-kursus -2 Vi samler og nøgler det indsamlede til bestemmelse Mødested: Dybvadbro Station Kursusleder: Jesper Ratjen
Onsdag den 31. maj 2023 kl. 19.00 Botanik-kursus -3 Vi samler og nøgler det indsamlede til bestemmelse Mødested: Dybvadbro Station Kursusleder: Jesper Ratjen
* Fredag den 2. juni 2023 kl. 19.30 Nattergaletur Vi går langs Troldhedestien ud til Ferup Sø, hvor vi drikker kaffen. Der er mange forskellige småfugle langs stien (bl. a. løvsanger og havesanger). Hører vi ikke Nattergalen på tilbagevejen er der gode chancer ved Stationen eller lidt længere mod Kolding ved Donssøerne. Mødested: Dybvadbro Station, Egtvedvej 132, 6000 Kolding Turleder: Jørgen Bugge, tlf. 22366844
Mandag den 5. juni 2023 kl. 13.00 Blomster/orkidetur til Trelde Næs Igen i år afholdes der blomster/orkidetur til Trelde Næs hvor vi forhåbentlig ser en masse spændne blomster. Turleder: Henrik Høegh
*Lørdag den 10. juni 2023 kl. 10.00
Botanik-ekskursion på Houens Odde (NB! Ændret lokalitet i fht. tidligere meddelt)
Vi ser, hvad der gror af vilde planter i hegn, på eng og i skov.
Mødested: P-pladsen ved KFUM Spejdercenter, Houens Odde 14, 6000 Kolding
Kursusleder: Jesper Ratjen
*Lørdag den 17. juni 2023 kl. 9.00 Anden af Fire årstider Skærsø. Mødested: P. pladsen ved Jordrup forsamlingshus Borgergade 9 6064 Jordrup Samkørsel derfra. Turleder: Bodil Kristensen 24234922
Søndag den 25. juni 2023 kl. 10.00
Heldagstur til Rørbæk Sø
Turens rute tilrettelægger først på selve dagen, da den afhænger af om, der er vådt eller tørt. En ting er dog sikkert, foreningen sørger for madpakken til frokost. Medbring selv drikkevarer, tallerken og bestik.
Mødested: Rørbækvej 5. 7323 Give Tilmelding til 24234922 senest d. 18. juni. Turleder: Erik Duus Kontaktperson: Bodil Kristensen 24234922.
*Lørdag den 8. juli 2023 kl. 10.00 Tur til Hagenør-engen med voldstedet Høneborg og op gennem Børup skov, hvor vi også kigger på den vilde flora Mødested: P-plads ved Hagenør. (Kør fra Kolding Landevej ad Børup Skovvej til Hagenørvej med P-plads ovenfor Hagenør) Turleder: Jesper Ratjen
Lørdag den 12. august 2023 kl. 9.30
Sommerudflugt til Damgård mølle.
Ved mødestedet drikkes den medbragt kaffe til et rundstykke og et stykke kage. Derefter samles vi i så få biler som muligt for at køre de ca. 500 m til Rugbjerg Plantage. Man kan også vælge at gå. Fra den lille p-plads ved plantagen gås en tur i et landskab, der tydeligt bærer præg af, at vi befinder os i et grænseland.
Kl. ca. 12 vil der være frokost ved mødestedet. Medbring selv drikkevarer, bestik og tallerken.
Efter en guidet rundvisning på møllen vil der serveres kaffe med en vaffel bagt af boghvedemel.
Efter kaffen siger vi farvel og tak for i dag. (Plantagen er handicapvenlig.)
* Søndag den 27. august 2023 kl. 13.00 Lyng tur til Syvårssøerne og Kirstinelyst. Mødested p. pladsen Bøgevadvej 121. 7183 Randbøl. Vi går en tur gennem den lyngklædte plantage. Efter tilbagevending til bilerne drøftes dagens videre forløb. ER der stemning for det og man har aftensmad med kører vi til Kirstinelyst og griller. Turleder: Grethe Carlsen. Kontakt: Bodil Kristensen 24234922
*Lørdag den 9. september 2023 kl. 9.00 tredje af fire årstider Skærsø. Mødested: P. pladsen ved Jordrup forsamlingshus Borgergade 9 6064 Jordrup Samkørsel derfra. Turleder: Bodil Kristensen 24234922.
Lørdag den 23. september 2023 kl. 13.00 Æbletur i en frugtplantage, med mulighed for køb af æbler og frugttræer. Mødested: Vranderupvej 174 6000 Kolding. Turleder: Jørn Buhl Kontakt: Bodil Kristensen 24234922
*Søndag den 8. oktober 2023 kl. 10.00
Svampetur.
Vi går en tur i den smukke skov og ser, hvad den har at byde på.
Tilbage ved mødestedet vil vi under kyndig vejledning finde ud af ,om det indsamlede er spiseligt. Her nydes også det medbragte.
Mødested: P. pladsen ved hotel Munkebjerg, Munkebjergvej 125 7100 Vejle.
Turleder: Bo Levesen
Kontakt: Bodil Kristensen 24234922
*Søndag den 29. oktober 2023 kl 13.30 Haderslev Dyrehave og Hindemade. Vi mødes på parkeringspladsen og går gennem dyrehaven til fugletårnet ved Hindemade, medens vi nyder skovens farver. HUSK VI ER SKIFTET TIL NORMALTID Mødested: Nørskovgårdsvej 24, Haderslev Turleder: Jørgen Bugge, tlf. 22366844
Torsdag den 2. November. 2023. Kl. 19.00
Foredrag. : Kan træer få stress.
Denne aften skal vi i Skovtrolden høre lidt om træer. Kan træer få stress, for de skal redde jorden, de skal optage CO2, de skal rense luften, samtidigt skal de sørge for rent drikkevand, biodiversiteten skal de også indover, for ikke at glemme, skal de producerer byggematerialer og brænde. Så træerne har nok at se til.
Hvor mange træer skal der til, for at kunne kalde det en skov. Skovdyrkerne har sponseret spillekort, om de danske træer, det vil vi prøve. Der er blevet brygget kryddersnapse på diverse nåletræer, måske kan vi smage forskel, på Rødgran og Sitkagran. Så kom og hør, smag og spille dig til mere viden om træer, der bliver også tid til vores medbragte kaffe.
Mødested: Marienlund naturskole.
Tovholder: Aleks Lund. 23900714.
Torsdag den 16. november 2023 kl. 19.00
Året der gik 2023. På denne aften, ser vi tilbage på hvad Skovtrolden, blandt andet har bedrevet i 2023. Programmet for 2024 er også ved at være klar, sløret for nogle af 2024 arrangementerne løftes.
Skovtrolden er vært for noget til jeres medbragte kaffe.
*Lørdag den 9. december 2023 kl. 10.00 (bemærk tidspunkt) Fjerde af fire årstider Skærsø. Mødested: p. pladsen ved Jordrup forsamlingshus Borgergade 9. 6064 Jordrup Samkørsel derfra Turleder: Bodil Kristensen 24234922